Lieve Gast, 

​De laatste weken van het jaar zijn ingegaan. De Kerst nadert nu met rasse schreden.
Ik merk dat iedereen om me heen een beetje zenuwachtig wordt, de tijd glipt zo snel weg. 
​Kerstbomen worden opgetuigd, je ziet in de avonduren overal de lampjes gezellig branden.
​Maar eerst moeten er plannen gemaakt worden. Hoe gaan we de Kerst vieren? Ieder doet dat weer op z'n eigen manier. Thuis, uit, omringd door familie en/of vrienden, of rustig in je eentje. We proberen er iets speciaals van te maken.
​Ik doe daar ook aan mee, kerstboom en kerststal staan zoals elk jaar in het restaurant te pronken.

De hectische dagen voor de Kerst

Kerst valt dit jaar op maandag en dinsdag. Dat wordt dus een lang weekend. Heel gezellig, maar het vereist ook een goede planning.Het makkelijkst is 'buiten de deur eten', dan hou je lekker je huis opgeruimd. Maar voor degene die zelf gaat kokkerellen is de kans groot dat het angstzweet nu al op het voorhoofd staat. Is het niet vanwege de receptuur van het gekozen menu, dan misschien wel vanwege de eetgewoontes van de gasten, waar je als gastvrouw/gastheer rekening mee wilt houden.
Wanneer begin je met de inkoop en wanneer start je in de keuken? Er van uitgaande dat het menu vaststaat is het zaak om alle boodschappen goed te noteren. En voor een gedeelte van die lijst kan ik wellicht met mijn winkeltje iets voor jullie betekenen! 

​Nog Kerst-shoppen? Dat kan bij De Bourgondische Hoeve ...

Bij die inkoop kan ik jullie misschien een handje helpen.Tenslotte staat mijn streekwinkeltje Het Weckparadijs vol met lekkernijen (uit eigen keuken en professioneel geweckt), die perfect in een diner passen, of lunch, of op de ontbijttafel. Heerlijke soepjes, anders dan anders. Zo heb ik voor een pastagerecht een mooie spinazie-mascarpone-baconsaus gemaakt (waarin alleen het zout van de bacon). Uiteraard de diverse smaken pesto, een grote variatie aan jams en chutney's. Zoals bv de kornoelje-wijn-ui chutney-jam, lekker voor bij een wildpaté. Met mijn dressingen van Franse dragon en die van Nieuw-Zeelandse spinazie maak je de begeleidende salades weer uniek. Afijn, zo kan ik nog wel even doorgaan! En alles net even anders als dat wat je in de reguliere winkel vindt ...
 

Extra open, mét proeverijtje!

Donderdag 21 december en vrijdag 22 december ben ik met mijn Koffie- & Theeschenkerij en Streekwinkeltje zoals altijd open van 12 tot 17 uur. Maar zo kort voor de Kerst ben ik óók zaterdag 23 december open, met dezelfde openingstijd. Buiten het winkeltje om is ook de Schenkerij open en heb ik uiteraard een versgebakken taart klaar staan. Ook een pan met snert en een met courgettesoep ontbreken deze dagen niet. Plus dat er nog een proeverijtje klaar staat van diverse jams, chutney en mosterd, alles uit eigen keuken!
​Maar ik heb nog meer in de aanbieding. In het vorig blok sprak ik over mijn lekkernijen voor ontbijt, lunch en diner. Echter, al die potjes en flesjes passen ook perfect in feestelijke pakketten. Voor relaties, voor familieleden, voor jezelf...Ik maak de pakketten helemaal naar wens op maat, voor elk budget, groot of klein, voor elk wat wils.

Buiten de extra dag open heb ik ook extra producten in huis gehaald.
​Ten eerste vrolijke kleine kerststukjes, samengesteld door mijn schoonzus. 
​Ten tweede 'vogeltaarten', gemaakt door Marinka uit Venlo. Onlangs stond ik samen met haar op een kerstmarkt waar iedereen enorm verrukt was van haar creaties. Haar vogeltaarten zijn met recht taarten voor vogels, gemaakt van frituurvet en zaden, alles plantaardig. Zelfs de cupcakes ontbreken niet! 
​En wat te denken van honing en advokaat. Deze zijn van enkele Smaakparels-collega's. http://www.smaakparels.nl

Nostalgie 

​Toen ik vorige week, samen met vrienden, de kerstboom naar binnen sjouwde, begon het weer een beetje te kriebelen. Niet door de naalden van de boom hoor, het is een Nordmann met zachte naalden.
​Nee, het zijn de herinneringen aan de vele jaren dat Theo en ik saampjes de gasten tijdens de kerstdagen verwenden met een 5- of 6-gangendiner. 

In gedachten zie ik ons tweetjes gebogen staan over de lijst met reserveringen, met daarop de speciale wensen van de gasten. Het kerstmenu stelden we vaak al in september samen omdat dan meestal al de eerste aanvragen voor het menu binnenkwamen. Maar de kerstkoorst sloeg pas echt toe zo begin november.
Alles staat of valt tenslotte bij een goede planning. De laatste week voor Kerst was altijd de mooiste en lekkerste periode. Dan kwamen de speciale bestellingen binnen waarop Theo startte met het trekken van bouillons voor soepen en sauzen. Het hele huis rook dan naar vlees, vis en bouquet garni. En al waren we met de Kerst nooit vrij, het waren mooie tijden. Saampjes de gasten verwennen, heerlijk toch?! En met dat in mijn gedachten wil ik jullie graag helpen met de finishing touch van jullie kerstmenu's en kerstcadeau's. Laat maar horen!

Kerstwensen!

​Naast alle voorbereidingen voor de komende drukte in mijn winkeltje en restaurant heb ik ook míjn boodschappenlijstje klaar liggen, voor ons familiediner op 2e kerstdag. Wij noemen het gekscherend 'Het Lopend Kerstbuffet'. Hoe dat in zijn werk gaat heb ik beschreven in mijn blog van afgelopen maandag. Dit is terug te lezen op mijn website www.debourgondischehoeve.nl/blog en op anneliesevonkvanderzanden.wordpress.com
​Voor meer informatie over De Bourgondische Hoeve en Het Weckparadijs verwijs ik jullie naar mijn facebookpagina Anneliese Vonk.

​Mocht ik jullie een dezer dagen niet in De Bourgondische Hoeve treffen, dan rest mij jullie nog sfeervolle, gezellige, vredige (en hopelijk niet te stille) kerstdagen toe te wensen.

Lieve groet,
Anneliese Vonk.